Čajové pečivo nezná sezónu



Máte rádi čajové pečivo? My je milujeme, a to po celý rok!
A proto bude tento příspěvek na téma sladkostí. Zdá se mi, že se to k háčkování a pletení a vůbec k ručním pracím více hodí. No jen si představte - malý tvůrčí klub, který na svých setkáním mezi řadami pletených oček usrkává čaj z porcelánového servisu a k tomu přikusuje jemné čajové pečivo a na druhé straně my tři, tedy já, maminka a Nela, jak urputně vyrábíme do doby, než někdo zvolá: "Mám hlad", a další odpoví: "Ještě jsou tam špekáčky"... pravda toto je praxe, nicméně připusťme si, že ne všechno, co je praktické, je taky idylické. 


Proto, pro povznesení ducha, se snažíme nezapomínat na odpočinek provázený čajovým pečivem. Čajové pečivo mám moc ráda, domácí samozřejmě. Zvláště linecké s ovocnou marmeládou, to chutná i v horkých dnech. A minulý týden k němu nově přibyly i maminčiny semínkové rohlíčky. Nejsou to klasické vanilkové rohlíčky, spíše... prostě rohlíčky. Mám totiž alergii na oříšky, takže do nich maminka dala spoustu jiných semínek, především namleté slunečnice, předem opražené.





A tentokrát máme pro vás i recept...

300 g hladké mouky, 
250 g másla,
cukr cca 100 g nebo méně, protože se ještě bude obalovat,
120 - 150 g namletých slunečnicových, sezamových nebo jiných  semínek, mohou být i předem opražené,
1 žloutek.




Přísady smícháme, vypracujeme těsto, které  zabalené do folie necháme odpočinout v ledničce minimálně tak půl hodinky. Pokud těsto po uležení lepí, přidáme malinko mouky. Ale opatrně, těsto totiž nesmí lepit, ale ani být tuhé.

Poté se už můžeme pustit do tvoření čajového pečiva. My většinou tvarujeme rohlíčky, jednak proto, že je to rychlejší, a jednak proto, že se nám rozbil mačkací strojek na čajové pečivo. (To jsme celé my.)

Obvykle pečeme na pečícím papíru. U tohoto těsta to sice není zas až tak moc zapotřebí, ale po upečení stačí plechy už jen otřít a nemusíme je umývat (aspoň v mém případě při umývání nastává potopa, protože plechy jsou vyráběny zpravidla větší, než-li dřezy). 

Pečeme na 180 stupňů, dokud pečivo nezrůžoví. A pak, dokud je ještě teplé, je obalíme v cukru. Případně je nemusíte cukrovat a spíše je považovat za sušenky. 

A jak vypadá vaše čajové?




Zdravím všechny mlsouny ;-).

-Linda-  
      
            






Komentáře

Oblíbené příspěvky