Háčkované hvězdičky - návod

Zatímco Ovečka hodnotila novou dečku, já slíbila hrubý návod na hvězdičky. Tak se o to pokusíme.

Hvězdička je složená z 2 * 6 kosočtverců.

 Začnete 1 řetízkovým okem, do kterého pak uháčkujete 3 krátké sloupky (nebo můžete uháčkovat v první řadě pouze jeden krátký sloupek a až ve druhé řadě tři sloupky, jednotlivé kosočtverce a i celá hvězda budou vypadat jaksi štíhlejší). 

S každou další řadou přidáváte jeden krátký sloupek, buď na konec nebo na začátek řady, záleží na vás. Podle toho, jak chcete mít kosočtverec velký, s každou řadou přidáváte. Když už nebudete chtít rozšiřovat, uděláte jednu řadu bez přidávání. 

Další řady pak ubíráte, a to zase na konci nebo na začátku řady. Já osobně tyto úpravy raději dělám na konci řady.



6 kosočtverců je na jednu stranu hvězdy, 6 na druhou, zadní stranu. 




Těch 6 kosočtverců k sobě sešijete, takže vám vzniknou takovéto dva díly. (Klidně můžete šít klasicky, matracovým nebo zadním stehem, maminka je sešila na stroji). Nyní je nejvhodnější chvíle ke zdobení dílů - flitry, květinky, knoflíčky, nášivky, výšivky, korálky... Můžete samozřejmě i pak, ale to je trochu složitější. 





Když máte ozdobeno, sešijete přední a zadní stranu k sobě do poloviny hvězdy (tři cípy) tak, aby se vám podařilo hvězdu vycpat rovnoměrně (samozřejmě švy mezi jednotlivými kosočtverci, jak jsme kompletovali přední a zadní stranu, jsou otočené směrem dovnitř hvězdičky).

Sešijete další dva cípy a vycpete je. Poslední cíp sešijete jen z jedné strany cípu, vycpete jej tou druhou otevřenou stranou a nakonec tuto poslední otevřenou část sešijete a hvězda je na světě. Gratuluji! ;-) My hvězdičku ještě dokola obháčkujeme, aby nebyly vidět švy, a veprostřed ji stáhneme knoflíky, aby byla plastičtější.




Hvězdičku můžete použít jako jehelníček na zavěšení...




... jako dekoraci...




... nebo pověsit na postýlku. Klidně můžete použít pouze jednu stranu, kterou našijete a vycpete na tašku nebo polštář. Fantazii se meze nekladou. ;-)





                                                                                               -Linda-









Komentáře

Oblíbené příspěvky