Tipy na pletené vzory




Ať se to zdá nebo ne, zima se pomalu blíží ke svému finále. Ach ano, sněženky ani krokusy ještě nejsou vidět, ale čas tak letí! Zvláště pro ty, kteří se chtějí řádně připravit na příchod jara. A tak ptáci začínají zpívat, zahrádkáři si chystají vše potřebné pro výsev a obyvatelé osady pletařů vybírají správné vzory a příze pro jarní kousky šatníku. Teď možná namítnete, že pletaři a pletařky přece nežijí na jednom místě. Ale dovolte nám vyvést všechny nepletaře z omylu - jsme propojeni tajnými tunely. Mohu jen prozradit jména některých tunelů, například Diana, Sandra, YT, Verena... ale kudy vedou, to po mě nechtějte!

Ale zpět k tématu. Nám se moc líbí tyto pletené vzory. Jestli je použijete na svetřík nebo na vestu, to záleží na vlastní inspiraci. A pak jsme si zamilovali také límeček s pecičkami. Na zhotovení vzorů jsme vybraly 3 různé příze.





Tento vzor jsme zkusily hned dvakrát. Nejprve z letní příze Helenka od Níťárny Česká Třebová. Složení má velmi přitažlivé - 70% viskóza a 30% len. Velmi dobře se z ní plete. Koupily jsme ji v doprodeji - kus za 20Kč. Tak vyhlížíme, jestli ještě přijdou nějaká klubíčka. To pak honem půjdeme na další :-)  Úplet z této příze  je vzdušný, poddajný a splývavý. 






Pro teplejší variantu jsme zvolili přízi Sierra, která má toto složení - 75% akryl a 25% vlna. Je namotána na úhledné klubíčko s návinem 450m. Doporučené jehlice jsou 4 - 4,5. 





Zde jsou všechny tři příze na jednom obrázku. Třeba se vám podaří si je také vyhlédnout v některém obchůdku s přízemi.





Na límeček z pecičkami jsme vyzkoušely přízi Drops Belle, která také obsahuje podíl lnu. Pletlo se nám z ní také dobře, jen příště bychom vybraly jehlice s tupým hrotem. U špičatějších jehlic se může stát, že jehlice napíchne jen část příze a zbytek vláken pak nepříjemně trčí z úpletu. 






Pokud byste měli zájem o některý ze vzorů, napište a vložíme jeho návod. Ovečka na obrázku níže je skvělá věc. Jedná se o pomůcku na určení síly jehlic. Některé jehlice totiž nemají velikost vyraženou do povrchu, ale jen natištěnou. Takže si dokážete představit, co s takovým označením udělá časté používání. A co teprve jehlice, které nejsou označené vůbec...






A na závěr malé nakouknutí do koutku, který ukrývá příjemné nezbytnosti k tvoření...





 Děkujeme za přečtení a přejeme příjemné chvilky a hodně inspirace u Vašeho tvoření 😊


Komentáře

Oblíbené příspěvky