Důkladně proti zimě




Napadlo Vás někdy při  sledování filmu natočených sice ve 20. stoletím, ale zobrazujících století  předešlá, jak zvláštní je nenosit svetry, a místo toho mít přes ramena různé šátky a peleríny? A jestli na dámy a děvčata nějakou škvírkou nefoukalo? A všimli jste si, jak hezky se takový šál hodí k šatům? Tedy on by se jistojistě hodil třeba i k riflím a kožené kabelce nebo kapsičce, ale ve filmech o 18. století se rifle jaksi nezobrazují... takže toto si člověk už musí představit sám.

My jsme se do velkých šálů přes ramena zakoukaly dávno a od té doby jsem nejeden vyrobily.





Tenhle trojcípý šátek je pletený ažurovým vzorem z krásného béžovo-zeleného melíru. Na melírech je lákavé to, jak barvy pozvolna přecházejí, a tady, díky zvolenému vzoru a tvaru šátku, se přechody mezi nimi ještě více změkčily. Použitá byla příze Angora luxus simli batik.






Volán je napletený po stranách šálu a jeho krajkový vzor v béžových odstínech jemně kontrastuje s hlubokou zelení na šátku. A kolik bylo v každé řadě očí? Tak moc, že jsme to raději zapomněly, ale v každém případě několik stovek.




Na toto obrázku se naklání  strom s nádherně zářivou korunou, kterou na podzim vidíme  při pohledu za našeho okna. A jsou to právě tyto půvabné kombinace barev, které milujeme a které nás vždycky v říjnu a listopadu ponouknou vytvořit  něco podzimního.






Když začneme slýchávat šustění listí na chodnících, postupně se při tvoření probereme různými odstíny zlatavé a bronzové, až nakonec dojdeme k tonům hnědé. Tady vidíte pletené rukavice (příze Angora active), které jsme dozdobily výšivkou inspirovanou... kde jsme se vlastně inspirovaly?






Přece ještě v létě na naší zahrádce! Ten fialový kvítek na rukavici má být Echinacea. Takhle kvetly u nás na záhonku.






A echinacea ještě jednou, v detailu s včelkou. Jsme moc rády, že k nám létá všelijaký hmyz, protože v přírodě je moc důležitý. A když se pase na květech a bzučí, je to krásná, uklidňující a zároveň i osvěžující melodie.  Jakmile se ochladí, rády si na tyto  okamžiky vzpomeneme, a pak se takový květ dostane na rukavice ani nevíme jak :-) 



Ovšem nápady na výšinky se dají vzít téměř všude. Třeba květ na této dekoraci, kterou máme v obýváku,  posloužila jako předloha pro... 



... bílé skotačivé prstýnky této vyšívané květinky. 



Zde jsou rukavičky ještě jednou, ovšem nyní jsou položené na mumraji pracovního "nepořádku". Obvykle máme totiž rozděláno víc výrobků - klubíčka na nás mávají a člověk opravdu  neví, co dřív plést.





Ale zpět k šálu a rukavicím. Myšlenka na ochlazení nás nutně vedly k pocitu, že proti zimě je nutné se vybavit, takže kromě šálu  a rukavic, jsme upletly ještě melírovou šedavě stříbřitou čepici z příze Angora gold simli. Tady ještě není dokončená.




A přidáme nějakou tu řadu, nějaké to ujímání, a čepička je hotová.



Celý komplet jsme vyfotily v proutěném košíku, který vlastně připomíná opět ty filmy zobrazující staré doby, kdy lidé hojně používali přírodní materiály,  a i když neměli naše bundy nebo termoprádlo, přesto se dokázali na zimu důkladně připravit. :-)



Děkujeme...

Komentáře

Oblíbené příspěvky