Rohlíčky roulíčky



Dnes přinášíme recept na naše skořicové a kakaové rohlíčky z kynutého těsto.
Toto těsto u nás docela zdomácnělo a zkoušíme jeho různé varianty. Jednou jej použijeme na koláčky, jindy na vánočku, frgály nebo mazanec.

Taky jej zkoušíme různě dochucovat a obměňovat - přidáváme rum, muškátový oříšek, drcený anýz a jiné pochutiny, fantazii se meze nekladou.  

Základní recept tvoří:

600 g hladké mouky,
50 g cukru,
42 g kvasnic (klasická kostka),
250 ml mléka,
200 ml tuku (máslo, sádlo, olej),
 kousek jedlé sody(pokud jste zvyklí na tyto přísady),
špetka soli,
2 celá vejce.




V poslední době necháváme těsto vymíchat a vykynout v domácí pekárně, pro jistotu, aby těsto bylo hezky vláčné. Pekárně míchání a kynutí trvá hodinu a půl. Ale pekárna jaksi nezná unavené svaly, takže můžete počítat možná i se dvěma hodinkami přípravy. (Naštěstí je v době kynutí možné udělat spoustu jiných věcí. ;-) ).


V případě našich rohlíčků jsme těsto rozdělily na čtyři části a každou část vyválely do kruhu na vrstvu silnou méně než půl centimetru. Vyválené těsto jsme rozdělily na osminky podobně jako pizzu. Náplní, či lépe řečeno mazáním, jsme potřely celou část těsta, proto jsou i rohlíčky na povrchu hezky barevné. Ale pokud byste ty svoje chtěli mít úhledné, soustřeďte se na střední část dané osminky. A pak už jen stačí rolovat.


Co se týče onoho mazání, jedná se buď o skořici s cukrem a rozpuštěným máslem, nebo o kakao (ještě lépe čokoládu), cukr a opět rozpuštěné máslo, takže nic složitého.


Rohlíčky jsme nechaly ještě chvíli kynout a pak hupky do trouby... na 180 stupňů Celsia na střední příčce. Pekly se, dokud hezky nezrůžověly, asi 5 - 10 minut, podle trouby. Po vytažení jsme je ještě pocukrovaly.




Tak co? Udělaly jsme vám chutě? Dejte vědět, jaký měly úspěch u vás doma. ;-)

-Linda, Nela, maminka-

Komentáře

Oblíbené příspěvky