Báječná barva ultramarín

S příchodem letních dní... chci říct prosluněných dní naše tvořivé touhy zesílily a megalomansky se zaměřily na zpracovávání látek, které jsou doma už drahnou chvíli. Rozumějte, nejedná se o takové to šití pro radost, které má užitečné důvody, ale o užitečné a zcela účelové uvolňování poliček, které přináší radost svým průběhem i výsledky.

A tak nás napadlo ušít zástěry a ubrusy. Při tom je totiž docela velká spotřeba látek. A jako jedna z prvních látek přišla na řadu ta se vzorem chrp. Ani nevím, jestli ty květy na látce mají něco společného s chrpami, ale prostě jsem jí tak vždycky říkala. A taky jsem do tohoto vzoru byla vždy zamilovaná. To ty květy v barvě ultramarinu. Jako by se v nich člověk ztrácel. A když se na ně dívám, jakoby v tu chvíli neexistovaly jiné barvy. Mít tak alespoň takové tapety. V pokoji s lenoškou, knihovnou a spoustou pokojových rostlin. S velkými okny s výhledem příjemně zastíněným stromy. Vždyť kdyby snad do takového pokoje svítilo příliš slunce, člověk by z té živosti barev mohl i oslepnout.




Už jsem se zase příliš zasnila. Nicméně musím podotknout, že podle wikipedie se přírodní ultramarín získává z horniny lazurit a tu obsahuje kámen lapis lazuli. Díky jeho původu a náročnému způsobu zpracování se cena přírodního ultramarínu rovná ceně zlata. Tudíž lazurit jako polodrahokam do šperku a na obrazy a látky chemicky vyrobený ultramarín. To je myslím dobré řešení. :-)




Jak ta barva září, že? K zástěře a ubrusu jsme vyrobily i stylové oboustranné prostírky. A jako případnou dekoraci i květiny, které jen tak neodkvetou.


Díky vzoru a smetanovému podkladu zástěra působí vintage. Vazačky jsou dost dlouhé na to, aby mohly být uvázány za zády nebo i vepředu. Do kapes se vejde notes s oblíbenými recepty, kapesník i kus čokolády pro stavy tvůrčí nouze a bezvýchodnosti vaření. I když... zdá se, že svým vzhledem se zástěra hodí spíše k pečení bábovky a čajového pečiva, sušenek nebo jablečného štrůdlu se skořicí.




Chtělo by to ještě buclatou konvičku a šálky, že? Ach, samozřejmě dezertní talířek s dobrůtkou. Myslím, že knedlo-vepřo-zelo by se moc nehodilo. :-)




Ubrus je sice čtyřcípý... ehm, čtvercový, ale vypadá pěkně i na menším kulatém stolku.



Když už jsme v šití, tak jsme přidaly i šitý košíček z bavlněné šňůry. Košíček je ozdobený světlými proužky modré a meruňkové barvy. Košíček můžete vyrobit ručním šitím, hlavně když máte hodně času. Nebo ušít na šicím stroji cik-cak stehem.





Také jsme ušili i pár květin ze zbytků látek. Jednu jsme zkusily dozdobit pastelkou Inktense. Tu vzadu. A postříkat vodou z rozprašovače. Doufám, že to bylo dost na to, aby se barva z pastelky zafixovala a při praní nás květinka nepřekvapila změnou barvy. Ačkoli by to nemuselo vypadat špatně. :-)
Tak, a my se rozloučíme, protože máme ještě spoustu práce. O průběhu tvoření budeme samozřejmě informovat. :-)
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky