Když jeden dělá dvakrát totéž, není to totéž


Vím, říká se, že "když dva dělají totéž není to totéž". Ale taky se říká, že "nevstoupíš dvakrát do stejné řeky". Tak ten nadpis je vlastně kombinace obojího. :-)

Jde o to, že před několika lety, konkrétně třemi, maminka pletla halenku z bavlněných přízí Camilla od turecké značky Madame Tricot Paris (MTP) a z Catty z Niťárny Česká Třebová. Hlavní slovo měla tyrkysová modrá, ale přišlo i na bílou a odstíny zelených. Prostě barvy léta u vody. Alespoň pro mě. 




Nu a nedávno jsme dostalí za úkol vyrobit další. Samozřejmě, že příze, ze kterých je upletená ta původní, už u nás doma nedlely. Maximálně nějaké to malé klubíčko zbytečku o třech metrech. Tedy až na barvy, které maminka použila snad jen v jedné, dvou řadách. Těch je dostatek. Zákon schválnosti. 




A tak začalo kolečko obíhání a shánění. Samozřejmě některé melíry již nebyly v prodeji. A zrovna ten můj nejoblíbenější. Mám ráda kombinace barev vzduté mořské vlny prosvětlené sluncem. Na druhou stranu, aspoň jsme vyzkoušeli jiné příze. Místo původní Camilly jsme vybrali Camillu značky Vlna-Hep. Barva byla krapet sytější, ale stejně krásná. I z této Camilly se dobře plete. Nicméně ta turecká je o desetinku milimetru užší a trochu víc klouže. Ale mercerované jsou obě. Jen poznámka pro puntičkáře. :-)

To máte tak. Dlouho jsem vedla v patrnosti pouze Camillu od MTP. Opravdu si nepamatuji, že bych viděla jinou Camillu. A samozřejmě byly zde i bavlněné pletací příze z Niťárny. A pak se stalo, snad před deseti lety, že Camilla měla výpadek. Dost značný a déletrvající. Nepamatuji si proč - jestli to snad bylo neúrodou bavlny? Ti, kdo s touto přízí pracují, si dokáží představit, že to byla velice nepříjemná situace. Dokonce některé značky začaly narychlo vyrábět patřičné alternativy. A aby zákazníci věděli, že to jsou příze, které potřebují, prostě je pojmenovali Camilla, nebo dosti podobně. A tak je tomu dosud. Prostě příze z mercerované bavlny na jehlice nebo háčky velikosti 3 - 4, se kterou se skvěle pracuje, je prostě nenahraditelná.



A zpět k halence. Ta je pletená od výstřihu a do kruhu, takže nemá žádné švy. Důležité je zavčasu se zastavit a správně si určit konec průramků tak, aby rukávy pohodlně seděly v podpaží. Pak si očka pro rukávy z jehlice převedete na pomocné kruhové jehlice nebo lanko. A ze zbývajících oček můžete začít plést trup.



Díky ozdobnému copánku rukávky vypadají jako raglánové a také stejně dobře sedí. Konec rukávku je ozdobený ažurovým vzorem a proužkem melírové příze.


     

A i na trupu můžete vidět ažurový vzor. V této fázi si člověk může vyhrát a nedržet se striktně pletacích "předpisů". Barevné proužky a střídání vzorů jsou ke kreativitě velice vstřícné.



Tady už je halenka téměř hotová. Ale vyhráno rozhodně není. Na řadu teď totiž přichází vcelku nevděčná práce - začišťování  ocásků z množství barevných proužků. 


                                                                             

Na obrázcích nahoře a dole můžete porovnat obě barevná "vydání" jedné halenky. 





Jen člověk vidí ty barvy, hned má chuť taky tvořit. Mám rozpletený jeden lehký šál. Řekla bych, že z podobných barev, ale popravdě podobná je tam jen ta modrá. Je to kombinace modré a hnědé. Jako dát si u břehu dobrou kávu nebo čokoládu. Takže opět letní kombinace. Myslím, že bych ho měla dodělat. A na co se chystáte vy?

                                                                             Tým 3cool-a-retti team

Komentáře

Oblíbené příspěvky