Zima je stále v kurzu! A začalo to liškou...

 Už to vypadalo, že nás opět čeká časné jaro podobně jako několik posledních let. Trochu jsme se bály o pučící rostlinstvo na zahradě a předčasně probuzený hmyz. A pak předpovědi počasí hlásaly příchod mrazů. Pro změnu jsme si říkaly, aby to nebyly holomrazy. A začalo sněžit. Pak to roztálo... a zase začalo sněžit. A zase roztálo...  a dnes znovu sněžilo. Takže - zimní výbava zdaleka ještě nepatří do skříně!

Do takového bláznivého počasí se hodí například nátepníky. (Nedávno jsem četla, že se jedná o výraz pomalu středověký a že dnes není příliš znám. A přitom mám dojem, že nátepníky jsou dost módní. No, každopádně se to vyslovuje snadněji než bezprsté rukavice...) Zkoušely jsme několik vzorů a způsobů pletení. Také jsme přemýšlely, jak je oživit. Viděly jsme spoustu obrázků krásně zdobených nátepníků. A tak jsme se do toho vrhly.

No, moment! Ono to ale opravdu začalo liškou, když nás napadlo oživit nátepníky výšivkou. V té době jsme se často dívali na jednu slečnu lišku - jmenovala se Alisa. A tak nás napadlo vyšít právě ji. Pak už stačilo sáhnout po sáčcích, ve kterých schováváme zbytky přízí a vln, a vybrali vhodné barvičky. 



                         Zde je výsledek - nejsou dokonalé, ale jsou naše...no vlastně už ne.


Tady jsme byli požádáni o šedou variantu a vyšívali jsme tentokrát na zkoušku melírem. Díky různým barevným efektům výšivka více vynikne.


Říká se: "S jídlem roste chuť!"
 A tak jsme upletly nátepníky třetí, tentokrát velké a z alpaky. A na nich jsme se vyřádili. 


Obě jsou stejné, tedy pravé? Takže v důsledku ruka má výšivku na jiné straně. I chybička se vloudí. Jejich pracovní název je tedy "Hogo fogo aneb každá strana jiná".


A tady jsou obě levé! :-)


Další lesní zvířátka, která jsem uviděly a rozhodly se je také zvěčnit na pleteninu.


Některá už poskakují na upletené louce.



A teď pár poznatků k výšivce na pleteninu:

1 - snažte se uplést podklad na vyšívání co nejúhledněji - stejná očka. A s tím souvisí správná volba příze a velikosti jehlic. Také pomůže lázeň - před vyšíváním pletený kousek namočte a usušte, třeba položenou a ručníku, ať se očka srovnají.

2 - v mém případě byly zbytky vln a příze v pěkné barvě, ale bohužel nebyly stejné tloušťky. Přesto jsem to s nimi zkusila a výsledek byl ten, že se mi výšivka buď zdrcla nebo byla širší než delší. Volte na výšivku stejnou nebo menší sílu příze, než s jakou jste pletli.

3 - vzorem pro obrázek může být jakákoli křížková výšivka.

4 - pleteninu můžete napnout do vyšívacího rámu a malovat klasickou výšivku



Člověk musí pořád zkoušet a přemýšlet, jak co zlepšit. I u nás se stále zkoušelo.  A nakonec to opět odnesly nátepníky. :-)




Komentáře

Oblíbené příspěvky