Malé velké radosti



Také by se dalo říct velké malé radosti. Záleží, jak se na to díváte - buď je člověk přešťastný, že se mu podařilo uháčkovat pěknou květinku a její praktické využití považuje za ty malé radosti, které dodají šmrnc. Nebo uháčkuje celou sérii kytiček, začne je používat třeba jako podšálky a najednou má velkou radost z toho, jak je umí šikovně využít.

Ani nevím, jakou radost jsme měly my, myslím, že velkou velkou. Kytičky jsou uháčkované z příze Macrame od YarnArt, takže jsou krásně pevné. A na slunci tolik září! Máme rády ty chvíle, kdy po déle trvajícím zamračeném počasí vykoukne slunce a všechno, kam jeho paprsky dopadnou, se rozzáří, jako by se snažilo to jiskrné světlo v sobě uzavřít a schovat pro pozdější chvíle. Takže jsme pro tuto přízi nadšené.




Své místo může taková kytička zaujmout na ostrůvku ve středu stolu. Tam se všemi ostatními věcmi potřebnými ke stolování, je zcela přichystaná posloužit, například jako háčkovaná dekorace nebo podložka pod svícen....





Nebo si zkusme podložit květinkou hrnek, hrneček, skleničku...





...a získáme netradiční háčkovaný podšálek.




Dobrá zpráva je, že existuje spousta barevných kombinací, které můžeme ladit s klasickým prostíráním nebo ubrusem.





Příze YarnArt Macrame, ze které jsou květinky vyrobeny:






Návod na háčkování afrického květu







Po vykonané práci není dobré zapomínat na odpočinek - pohodlné křeslo je skvělou volbou!




A když už sedíme, můžeme si rovnou zase vzít brýle abychom lépe viděly, ...  





                                                            a copak jsme si to upekly? :-)


                                                       Podzimní jablečný koláč  - jak na to ?  

Vezmeme jablíčka, ta kupovaná máme ve zvyku oloupat. Naopak, když jsou ze zahrádky (cizí... teda darované), necháme je se slupkou, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Ty polijeme šťávou z citrónu, aby nám nezhnědly. Vezmeme pánvičku, roztopíme na ní kousek másla a zasypeme třtinovým nebo kokosovým cukrem a vložíme naše plátky. Vše promícháme a necháme chvilku dusit. 

Mezitím si nachystáme piškotové těsto (na rolády, bublaniny, atd.).

Formu, například dortovou si vyložíme pečícím papírem. Do formy nejprve vložíme jablíčka, která už v té době báječně voní, a zalijeme je připraveným piškotovým těstem. Vše vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů. A čekáme asi 15 až 20 minut. Pak zkusíme špejlí - pokud je špejle suchá, je hotovo. 

Když máme upečeno, celou formu s koláčem necháme vychladnout. Nachystáme si velikostí odpovídající talíř a překlopíme - jablíčka, která byla původně dole jsou nyní nahoře, a to jsme chtěli :-)

Je možné dozdobit polevou, želatinou, ovocem, smetanou ...

Přednosti: 

  • celková doba pečení je poměrně krátká, takže na spotřebu el. proudu není náročná,
  • můžeme spotřebovat ovoce, které by nám jinak leželo na zahrádce a mohlo by shnít 
  • na přípravu piškotového těsta (kdo má tu možnost) vezmeme domácí vajíčka, máslo 
  • koláč rozdělíme na 8 dílků - víkendové pečení.

 

 

Až budeme zkoušet další recept, dáme vědět. Ale do lékárny s ním nechoďte. :-) Tak a teď si půjdeme dát horký čaj. Však už je taky nejvyšší čas!

                                     


                                  


Komentáře

Oblíbené příspěvky