Máslové barvy podzimu





 https://www.fler.cz/zbozi/maslenka-13584927


Ten název zní poněkud omšele a asi si hned všichni pomyslíte, že řeč bude o hřejivých barvách padajícího listí, útulné atmosféře s hrnkem horkého čaje (ti starší dají patrně přednost kakau) nebo návodu na založení menšího ohně v domácnosti, například zapálení svíčky, neboť grilovat v obýváku sice může mít své kouzlo, ale raději bychom jej nedoporučovali. Museli byste mít dlouho otevřená okna a nejenže by vám vychladl čaj, ale také by se vám všechny ty barvy podzimu dostaly až do bytu společně s navátým listím a snad i vodou z hasičské hadice. To by vám uhasilo gril! 
 

Musím podotknout, že ve svých úvahách byste se moc nemýlili. Řeč bude skutečně o odstínech žluté, okrové, oranžové, červené a hnědé, o útulné atmosféře domova, nebo alespoň trouby, a o tom, když se vám se snižujícími venkovními teplotami začnou domů stěhovat zvířátka...

Během podzimu a zimy si totiž rádi pochutnáváme na pečené dýni s kořením a pečenými brambory polévanými česnekovým máslem. Většinou to vycházelo na jednu dýni na týden, takže si dokážete spočítat, že jsme jich měli každý rok kolem dvaceti. A protože se to u nás stalo zvykem, zvykla si nato i okolní zvířátka. A tak se k nám nedávno pod vidinou dýňových zásob nastěhoval malý medvídek. Vlastně medvědí slečna. Ze všeho nejraději má dýni máslovou. A tak jsme jí začali říkat Máslenka. Však se taky vybarvila do dýňových barev. 




Dnešní rok je na počasí velice zvláštní. A zvláštní jsou i předpovědi počasí. Zatímco letos nemělo být po babím létě ani památky, tuším, že máme už druhé. Alespoň mě to tak připadá. A tak i na zahradě je to tak trochu popletené. Například se u nás sešly kvetoucí mečíky společně se spadaným listím. 


I když těm, kdo budou schovávat hlízy mečíků na zimu domů, což jsem já, to způsobí nemalé komplikace, poněvadž je bude možné vytahovat kdoví kdy, barevný nápad je to pro jiné dosti inspirativní. Maminka objevila  krásnou směsovou přízi v podzimních barvách  a začala si z ní háčkovat trojúhelníkový nadýchaný šál. Vzorek je to dost jednoduchý, za to ale efektní, zvlášť když se háčkuje z melírové příze. Přijde mi, že to vytváří jaksi rozrastrovaný dojem.






Podzim s sebou přináší také šedé deštivé dny, kdy mračna vypadají jako obří houba Kombucha, která se zrovna chystá dosednout na celou krajinu a zcela ji zakrýt.  Proto je důležité si domů přenést kousek té hřejivé stránky podzimu. Tak jsme si nasbírali dekorace dýní a hub. A nezapomněli jsme ani na kytici z loňské měsíčnice. 






Naše kytice z zaječích ocásků se rozrostla o letošní úrodu, k tomu svíčka a pár misek...






... a nesmíme zapomenout na něco k snědku!






Například švédský, sypaný koláč s tvarohem!






No a honem taky k nějaké práci...




... aby byl hotov medvědí chlapeček...





... a medvědí holčička.





 Podzimní děti v plné parádě!


A  bude zase to šedé počasí, vytáhneme klubíčka nebo barvičky, zapálíme svíčku, naložíme talířky a pustíme si křupavou vzpomínku na prosluněný podzim! 




PS: Máslenka je uháčkována z příze Alize Softy, podzimní šál je háčkovaný z příze Ice Yarns Angora Active, misky jsou z Jysku, stejně jako některé dekorace. Za drobnými dekoracemi jsme vyrazili taky do Pepca a Billy. 




Komentáře

Oblíbené příspěvky