Přikrývka skoro jako z Jávy






Je to už pár let, co jsme objevily na Internetu jednu e-prodejnu s krásnými, ba přímo překrásnými látkami vhodnými zejména pro patchwork. Pravda je, že tomu odpovídaly fakt, že se množství kupované látky zadávalo v desítkách centimetrů. Každopádně mezi nimi na nás zazářily tyto látky s pestrým vzorem. Říkáme tomu Java vzor, protože na okraji látek je vytištěno Java batik for Temporada. (Viděli jste už někdy látky Temporada? Jsou opravdu krásné. Chtěla jsem vložit odkaz na jejich stránky, ale nemohu je najít. Kdybyste věděli, napište do komentáře, budu moc vděčná.)






Po asi pěti letech přemítání nad tím, co by se z těchto vzorů hodilo vyrobit, jsme se rozhoupaly k radikálnímu řezu - na čtverce 15 x 15 cm. Pak jsme čtverce seskládaly, aby tvořily atraktivní mozaiku (atraktivní hlavně pro nás, protože jsme byly rády, že už to "nějak vypadá"), sešily do řad a pak jednotlivé řady k sobě.






Deku jsme ještě shora prošily (samozřejmě, aby vatelínová výplň nebyla jaksi putovní s konečnou zastávkou v jednom z rohů).






Maminka pak deku ještě prošila křížem v jednotlivých čtvercích. Toto prošívání má velmi ráda, protože si stále vychutnává "kráčející" patku.






Pamatuju si, jak kdysi šila takovou deku přes celou postel (letiště). Bylo to ještě na staré Nikoletě. Měla (tedy stále má, ale trhá niť, tak ji moc nepoužíváme) hrozně krátké rameno, takže jakmile se při prošívání blížila ke středu, z radostné kratochvíle se stával temný příběh...

Takže když si kupovala nový stroj, dbala především na větší délku ramene.







První vrstvu látky s vatelínem prošila pouze v liniích procházejících středy čtverců, po přiložení spodní látky pak prošívala ve středových liniích v pravém úhlu k již prošitým a také ve švových liniích. Díky tomu se jí ze spodní strany vyrobily obdélníky. 






Když si dopředu promyslíte prošívání, můžete, jako vedlejší efekt, takto oživit i spodní stranu patchworkového výrobku. Zvláště, pokud použijete spodní niť kontrastní barvy.














Kdysi jsme z našich Java látek ušily takovéto polštářky. Ano, ano, to byla tehdy "éra kulaťáků". A nakonec se docela sešly s s novou dekou, že?






Ani vám neřeknu, jestli tyto polštářky sedávají s dekou za prosluněných večerů se šálkem černého čaje či kvalitní kávy, protože záhy odcestovaly "s lodí, jež dováží čaj a kávu až na dalekou Jávu" - na Slovensko za jednou milou paní. Tak si to můžeme alespoň představit. ;-)






-Linda-

Komentáře

Oblíbené příspěvky